Jasmijn’s Zero-Waste Journey

Vandaag ben ik maar liefst 35 jaar oud geworden! Een mooie gelegenheid om te reflecteren en jullie iets meer te vertellen over mijn zero-waste journey. Hoe is het allemaal begonnen? Wat motiveert en inspireert mij om bepaalde levensstijl keuzes te maken? Ben ik blij met hoe het gaat of wat zou ik nog meer kunnen en willen doen om mijn steentje bij te dragen? Ben ik gelukkig als ik zo bewust leef of zou ik toch wat relaxter door het leven willen gaan, zonder na te denken over de gevolgen van alles wat ik doe?

Hoe het allemaal begonnen is

Tijdens en na mijn opleiding was ik vooral bezig met sociaal maatschappelijk ondernemen. In andere woorden, wat kunnen bedrijven doen om hun verantwoordelijkheid te nemen binnen de keten door waarde te creëren op economisch (profit), ecologisch (planet) en sociaal (people) gebied. Mijn focus lag met name op de problematiek rondom kinderarbeid. Mijn interesse voor het klimaat groeide pas iets later, toen er sterke documentaires uitkwamen zoals A Plastic Ocean en Blue Planet II die het plastic probleem duidelijk op de kaart hebben gezet.

Dit was rond dezelfde periode dat ik samen met een aantal oud-collega’s een duurzaam afdelingsuitje aan het organiseren was. Wij vonden het niet meer dan toepasselijk om samen met Plastic Whale plastic te gaan vissen in de Amsterdamse grachten. Natuurlijk kwam toen ook de beruchte challenge van een maand zonder plastic op de agenda. Bewustwording van het plastic probleem, gecombineerd met de moeite die het kostte om plastic te vermijden, zette mij aan het denken.

Waar ik in eerste instantie met name naar de verantwoordelijkheid van bedrijven keek, was het hoog tijd om eens goed naar mezelf te kijken. Eigenlijk dacht ik nog helemaal niet na over de impact van mijn keuzes op de wereld. Ik begon me te verdiepen in hoe ik mijn steentje kon bijdragen. Ik wilde weten hoe mensen zoals Bea Johnson, de grondlegger van de zero-waste movement, in een heel jaar met haar hele gezin maar een potje afval kon produceren. Dit terwijl ik wel meer dan een potje afval per dag overhield. Een bezoekje aan de supermarkt en je hebt al een lading plastic dat je weg moet gooien.

Met name in het begin van mijn zero-waste journey heb ik ontzettend veel geleerd van de zero-waste guru’s Bea Johnson, Wasteland Rebel, Trash is for Tossers en Kathryn Kellogg. Zij geven veel concrete handvatten over hoe je zero-waste kan leven. Het enige probleem (voor mij) was die verdomde één weckpot aan afval, die mij het gevoel gaf dat ik het nooit goed genoeg deed en dat terwijl ik zo mijn best deed. Wat mij betreft is dat nog steeds een onhaalbaar doel. Deze realisatie zorgde ervoor dat ik mezelf niet meer wilde vergelijken met anderen. Het was tijd om mijn eigen pad te bewandelen zodat ik op mijn tempo veranderingen aan kon brengen, zonder het gevoel te hebben dat ik faalde.

In het kader van duurzamer leven wilde ik ook heel graag ontspullen. Ik ben een ster in het bewaren van spullen en had over de jaren een mooie verzameling opgebouwd. Hoog tijd om dit uit te sorteren, onder begeleiding van het boek van Marie Kondo. Ik heb zoveel mogelijk spullen weggebracht naar de kringloopwinkel, en troepjes gerecycled of weggegooid. Inmiddels leef ik in een opgeruimd huis, wat veel rust geeft en mijn leven een stuk makkelijker maakt. Lees onze blog ‘Voordelen van minimalisme’ om meer te leren over wat minimalisme nou eigenlijk is, wat de voordelen zijn en een aantal tips om te starten met minimaliseren voor beginners.

Wat inspireert en motiveert mij

Ik ben altijd op zoek naar mensen en bedrijven die mij inspireren, challenges en evenementen waar ik aan mee kan doen, en interessante boeken, documentaires en blogs waar ik van kan leren. Dit zorgt ervoor dat ik leuke en gelijkgestemde mensen ontmoet en uitgedaagd word om mezelf te blijven ontwikkelen en waar mogelijk mijn keuzes in de positieve zin te veranderen.

De meest belangrijke challenge, aan welke wij Zo Zero te danken hebben (lees hier meer over in onze blog: The 12 Great Challenges), waar ik nog steeds ieder jaar aan mee doe is Plastic Free July. Ik ben al ontzettend ver met het vervangen van enkel gebruik plastic producten in mijn leven, maar als het op eten aankomt heb ik nog wel een paar uitdagingen te gaan. Met Plastic Free July kan ik mezelf weer uitdagen om nog een stapje verder te gaan. Zo leer je bijvoorbeeld nieuwe winkels of producten kennen die het makkelijk en mogelijk maken om duurzamere keuzes te maken.

Nog een challenge waar ik iedere januari graag aan meedoe is Veganuary. Veganuary daagt mensen uit om een maand lang een veganistische levensstijl te volgen. Zij geven veel tips, lekkere recepten en informatie over veganisme. Ik eet grotendeels veganistisch, maar ook tijdens Veganuary ben ik extra gemotiveerd om er volledig voor te gaan en leer ik weer een aantal nieuwe lekkere producten kennen die ik makkelijk kan vervangen. Lees meer over Veganuary in onze blog ‘Veganuary en waarom een veganistische levensstijl zo belangrijk is’.

Verder doe ik graag mee aan clean-ups! Met name beach clean-ups zijn mijn favoriet. Met een leuke groep mensen het strand opruimen geeft een heerlijk gevoel. De wind door je haren, zand tussen de tenen, genieten van de frisse zeelucht en prikken maar. Opruimen is niet de oplossing voor het grote afvalprobleem en voelt soms een beetje als dweilen met de kraan open, maar iets is beter dan niets. Bovendien zorgt het voor bewustwording, dus ik zeg doen!

Ik ben ook een groot fan van duurzame merken. Denk aan Patagonia, Tony's Chocolonely, Mud Jeans of Goats. Bedrijven die bewust nadenken over de ingrediënten of materialen die zij gebruiken, verantwoordelijkheid nemen voor de arbeidsomstandigheden en hun impact op het milieu. Zo zijn er nog veel meer dingen die mij inspireren en motiveren om het beste uit mezelf en uit ons bedrijf te halen, maar ik laat het hier eventjes bij.

Blij bewust

Het is een lang proces geweest, maar ik durf inmiddels wel te zeggen dat ik blij bewust ben. Wat betekent dat precies? Dat betekent dat ik bewuste keuzes maak, met duurzaamheid voorop, maar niet te streng ben voor mezelf. Ik ben trots op de dingen die ik wel doe en wordt niet boos of gefrustreerd als ik een keer iets minder goed doe. De focus ligt dus op het positieve. Ik heb een fijne balans gevonden tussen je best doen en kiezen voor waar je oprecht gelukkig van wordt. Deze balans zorgt ervoor dat ik met plezier duurzame keuzes maak en het daardoor langer volhoud om mijn steentje bij te dragen aan een schonere wereld.

Ik blijf leren, ik blijf mezelf uitdagen om nog duurzamer te leven en doe dit stapsgewijs en daardoor met veel plezier. Het veranderen van je gedrag, het aanpassen van je dieet, het loslaten van bepaalde producten of merken waar je aan gewend bent is niet altijd makkelijk. Ik geef mezelf daarom de tijd en de ruimte om vervangers te vinden waar ik oprecht blij van word, dingen die mijn leven beter maken en ook nog eens goed zijn voor het milieu. Ik kan niet wachten om te zien wat er nog meer op mijn pad komt dankzij mijn zero-waste journey!

1 Reactie

Bruna Bracke Pasin

02 oktober 2022

De deodorant is perfect om mee te nemen in een kleine handtas.

Laat een reactie achter