Veganuary en waarom een veganistische levensstijl zo belangrijk is
Je hebt misschien wel eens van januari challenges, zoals dry january, gehoord. Mensen geven een maand lang iets op of willen juist een maand lang elke dag iets doen om het jaar op een positieve manier te beginnen. Sinds 2014 is daar Veganuary bij gekomen: Veganuary is een Britse non-profit organisatie die mensen uitdaagt om een maand lang een veganistische levensstijl te volgen. Sinds 2014 hebben in totaal al meer dan 2 miljoen mensen zich officieel aangemeld voor Veganuary.
Heeft een challenge van een maand zin?
Veel mensen vragen zich af of een challenge van een maand, om daarna weer terug te gaan naar hun oude levensstijl, wel zin heeft. ‘Wat een onzin’, hoor je vaak, wordt gewoon vegan, of niet, maar iets doen voor een maand heeft geen nut. Maar veganisme is voor veel mensen een grote stap en een stok achter de deur in de vorm van een challenge helpt mensen deze stap te nemen. Het is een leuke manier om kennis te maken met een vegan lifestyle voor mensen die hierin geïnteresseerd zijn.
Wat betekent 'veganistisch' precies?
Wat is de definitie van vegan? De Van Dale definieert veganistisch als volgt:
ve·ga·nis·tisch (bijvoeglijk naamwoord)
1 geen dierlijke producten etend of op een andere manier gebruikend
Volgens The Vegan Society is veganisme een levensstijl die alle dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, zuivel, eieren en honing; dierlijke producten zoals leer; en, voor zover mogelijk, op dieren geteste producten vermijdt.
Een vegan levensstijl is dus breder dan alleen een plantaardig dieet. Iemand die een plantaardig dieet volgt eet geen dierlijke producten en iemand die veganist is, gebruikt helemaal geen dierlijke producten.
Waarom veganisme?
Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen vegan worden en elke reden is een goede reden. In de kern gaat veganisme om compassie: compassie voor de dieren, voor de planeet, voor onszelf en voor onze medemens.
Voor de dieren
Dit is misschien wel de meest traditionele reden om geen dierlijke producten te eten en te gebruiken. Mensen houden van dieren en het ontnemen van hun vrijheid voor ons eigen gewin gaat veel mensen te ver. Ook al ben je vegetarisch en eet je niet direct dieren, betekent dit niet dat er geen dieren geslacht worden en dat ze een goed leven leiden. Zelfs niet in het geval van biologische of vrije uitloop omstandigheden. Het slachten van dieren die niet (meer) productief zijn, dierenmishandeling en het testen van producten op dieren komt op grote schaal voor. Veganisme is het antwoord voor een meelevend leven met de dieren die vaak al veel langer op deze planeet rondlopen dan wijzelf.
Voor het milieu
De problemen rondom klimaatverandering, ontbossing, het verlies van biodiversiteit, de verzuring van de oceaan en waterschaarste zijn groter dan ooit en het moment om daar iets aan te doen is nu. Zoals David Attenborough zo mooi zei in de Blue Planet documentaire:
"We bevinden ons in een unieke fase in onze geschiedenis. Nooit eerder waren we ons zo bewust van wat we de planeet aandoen, en nooit eerder hadden we de macht om daar iets aan te doen.”
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties dragen landbouwdieren voor 14,5% bij aan de door de mens gegenereerde uitstoot van broeikasgassen. Dit is meer dan de brandstof van elke auto, vliegtuig, vrachtwagen en trein op de planeet. ‘Going vegan’ is dus bij uitstek de manier om klimaatverandering tegen te gaan.
Naast de uitstoot van broeikasgassen omvat de landbouwsector een veelheid aan milieuproblemen. Grote gebieden wilde natuur gaan verloren en de dieren die daarin leven dreigen massaal uit te sterven. Ook wordt er ontzettend veel zoet water gebruikt, zorgt landbouw voor water- en luchtvervuiling en is de visserij de grootste vervuiler van onze oceanen.
Wetenschappers van de universiteit van Oxford hebben daarom geconcludeerd dat het vermijden van vlees en zuivelproducten 'de belangrijkste manier' is om je impact op de aarde te verminderen.
Voor je gezondheid
Een plantaardig dieet bevat meestal veel groenten, fruit, noten, granen, peulvruchten en sojaproducten. Klinkt dat niet sowieso al gezond? Een goed plantaardig dieet bevat alle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft en is geschikt voor mensen van alle leeftijden en alle levensfases.
Wat doet veganistisch eten met je lichaam? Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een veganistisch dieet kan zorgen voor een lagere bloeddruk, een lager cholesterolgehalte, een kleiner risico op hartaandoeningen, een verminderde kans op diabetes type 2 en sommige soorten kanker. Daarnaast kan vegan voeding mensen helpen met afvallen en geven veel vegans aan meer energie te hebben sinds ze zijn overgestapt naar een plantaardig dieet. Ook een betere spijsvertering, gezondere huid en beter kunnen slapen zijn gezondheidsvoordelen die worden geassocieerd met plantaardig eten.
En heb je af en toe gewoon zin in een lekkere snack? Dan zijn er meer dan genoeg vegan taarten, koekjes, chips en snacks om je cravings te stillen.
Genoeg redenen om over te stappen op een plantaardig dieet dus!
Voor de mensheid
Er leven op dit moment bijna 8 miljard mensen op aarde en die moeten allemaal voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties schat dat één op de negen mensen chronisch ondervoed is, dat zijn bijna een miljard mensen.
De verwachting is dat de wereldbevolking de komende tientallen jaren exponentieel zal toenemen en voedsel- en watertekorten alsmaar groter zullen worden. Dieren consumeren meer proteïnen, water en calorieën dan dat zij produceren en de hoeveelheid land die ervoor nodig is om de hele wereldbevolking te voorzien van het vlees-rijke Westerse dieet is er simpelweg niet.
Een plantaardig dieet verbruikt veel minder land en water dus als we wereldwijde hongersnoden willen voorkomen is het essentieel dat we onze levensstijl veranderen.
Ik ben niet perfect
En dat hoeft ook niet! Het gaat er niet om dat je nooit meer fouten mag maken. Dierlijke ingrediënten zitten in zoveel producten verwerkt dat het onvermijdelijk is dat je een keer de ‘fout’ in gaat. Leer ervan, lach erom en ga weer verder. Het is niet het einde van de wereld en als iedereen zijn steentje bijdraagt en imperfect veganistisch is of zelfs maar zijn best doet om minder dierlijke producten te eten, zal de wereld een stuk beter af zijn.
1 Kommentar
Best interessant om te lezen maar wil best
niks voor mij denk ik omdat er te weinig variatie in zit en ook weinig tot geen vitamines & mineralen. Zal op den duur niet echt vol te houden zijnNathalie
Hinterlasse einen Kommentar
Diese Website ist durch hCaptcha geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von hCaptcha.