Goede voornemens - ‘Ik wil duurzaam leven’

Meer sporten, minder stress en gezonder eten. Aan het einde van het jaar nemen we vaak een momentje om te reflecteren en worden goede voornemens voor het nieuwe jaar gemaakt. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Aan het begin van het jaar zijn we optimistisch en gemotiveerd om ons leven te beteren. We denken na over wat we echt belangrijk vinden in het leven; onze gezondheid, familie en vrienden, persoonlijke ontwikkeling en het klimaat. Toch vallen we na een paar weken vaak weer terug in oude gewoontes. Dit komt doordat de gestelde doelen vaak te groot zijn. Uiteindelijk hebben goede voornemens te maken met gedragsverandering en dat is makkelijker te realiseren als we onze doelen concreet en behapbaar te maken.

Is een van jouw goede voornemens om duurzamer te leven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Nooit meer plastic kopen, nooit meer vlees eten, nooit meer met het vliegtuig op vakantie en nooit meer autorijden. Soja is toch ook slecht voor het milieu? Mag ik nog leren schoenen dragen? Maak jezelf niet gek door perfect te willen zijn en plak geen label op wat je doet. ‘Ik leef een zero waste levensstijl’ of ‘ik ben vegan’. Door jezelf in een hokje te plaatsen leg je veel druk op jezelf.

Zoek uit wat voor jou werkt, waar je blij van wordt en wat je leven minder gecompliceerd maakt. Geniet van het proces en deel de nieuwe dingen die op je pad komen. Het krachtige van een zero waste leven is dat je controle hebt over je eigen keuzes en dat je een grote impact hebt. Je kan anderen niet veranderen, maar wel jezelf. Daarmee kun je anderen inspireren tot actie.

Wij delen een paar concrete tips waar je mee kan beginnen! Kleine en makkelijke stapjes die bijdragen aan gezonder leven voor jou en het milieu.

Zero-Waste Tips

 1. Herbruikbare waterfles vs. plastic wegwerp waterflesjes
 2. Herbruikbare tas vs. plastic wegwerptasjes
 3. Bamboe tandenborstel vs. plastic tandenborstel
 4. Metalen safety razor vs. plastic scheermesjes
 5. Bamboe wattenstaafjes vs. plastic wattenstaafjes
 6. Natuurlijke en plasticvrije kauwgom vs. kauwgom met microplastic
 7. Natuurlijke en plasticvrije deodorant vs. gewone deodorant
 8. Herbruikbare siliconen broodzakjes vs. plastic boterhammenzakjes
 9. Verpakkingsvrije zeepbar vs. vloeibare zeep in een plastic fles
 10. Natuurlijke en plasticvrije lippenbalsem vs. lippenbalsem gemaakt met minerale oliën
 11. Houten afwasborstel vs. plastic afwasborstel
 12. Suiker- en plasticvrije gembersap vs. gember shots verpakt in kleine plastic flesjes

Zero waste en plasticvrij leven heeft een positieve invloed op mij gehad. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd, ik ben gezonder gaan eten, ik ben creatiever geworden en heb hierdoor veel gepassioneerde mensen ontmoet die mij inspireren. Misschien denk je dat zero waste leven onmogelijk is, maar vergeet niet: ieder stapje telt. Neem de tijd en geniet van het proces.

Laat een reactie achter