↓ ZO ZERO'S IMPACT ↓

Dit is Zola, onze mascotte. Zola is een walvishaai, een zeldzame, bedreigde diersoort. Een walvishaai zwemt door de zee als een grote stofzuiger met haar brede mond open om zoveel mogelijk plankton en andere lekkere hapjes op te zuigen. Zola staat symbool voor het schoonhouden van de zee en dit is precies wat wij ook proberen te doen.

Om een zo groot mogelijke impact te maken en om ervoor te zorgen dat Zola geen plastic en andere schadelijke producten binnen krijgt, hebben wij een aantal criteria opgesteld waaraan de producten die wij verkopen moeten voldoen.

Vaar jij mee op de koers van Zola?

Lees meer...

gallery image zo zero
​​​​​​​

Plasticvrij & Minimal Waste

De ambitie van Zo Zero is het vermijden van (plastic) wegwerpartikelen en om zo min mogelijk afval te produceren. Het meerendeel van de producten in ons assortiment zijn volledig plasticvrij, maar het is vooralsnog niet mogelijk om 100% plasticvrij te zijn. Wij maken een uitzondering voor enkele producten waar nog geen goede alternatieven voor beschikbaar zijn. Deze producten zijn wat ons betreft op dit moment de meest duurzame optie.

Denk hierbij aan een tandenborstel met nylon haren. Het enige alternatief voor de nylon haren is varkenshaar, wat voor ons als veganistische winkel geen optie is. Ook bevatten veel potjes en flesjes plastic liners voor de houdbaarheid van de producten, hiervoor is op dit moment nog geen betaalbaar alternatief gevonden.

Zodra er volledig plasticvrije alternatieven ontwikkeld worden, zullen wij die uiteraard opnemen in ons assortiment.

Bekijk onze collectie plasticvrije producten voor alle producten die 100% plasticvrij zijn.

Palmolievrij

Palmolie is een eetbare plantaardige olie die afkomstig is van de vrucht van oliepalmen. Ongeveer 85% van de wereldwijde palmolie is afkomstig uit Indonesië en Maleisië. Voor de aanleg van oliepalmplantages worden grote stukken regenwoud gekapt, waardoor de lokale bevolking en bedreigde dieren zoals de orang-oetan hun leefgebied verliezen. Ook draagt de ontbossing bij aan de opwarming van de aarde door de enorme hoeveelheden CO2 die vrijkomen.

Er bestaan keurmerken voor 'duurzame palmolie', maar uit het rapport 'Destruction: Certified' van Greenpeace blijkt dat bedrijven ondanks een duurzaamheidslabel op hun producten nog steeds in verband worden gebracht met vernietiging van tropisch regenwoud. Ook zijn ze nog vaak betrokken bij mensenrechtenschendingen.

Om deze reden hebben wij ervoor gekozen geen producten met palmolie aan te bieden. Alle producten op onze website zijn volledig vrij van palmolie.

Vegan & Dierproefvrij

Veganisme is een levensstijl die alle dierlijke voedingsmiddelen, dierlijke producten en, voor zover mogelijk, op dieren geteste producten vermijdt. Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen vegan worden, maar in de kern gaat veganisme om compassie: compassie voor de dieren, voor de planeet, voor onszelf en voor onze medemens.

In de vee-industrie is wreedheid tegen dieren helaas nog aan de orde van de dag en daarnaast hebben dierlijke producten een enorme impact op het milieu.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven die net zo goed zijn als dierlijke producten en dus is het helemaal niet nodig dierlijke ingrediënten te gebruiken en dat willen wij bij Zo Zero graag laten zien!

Op onze website zijn nog een aantal producten met bijenwas te vinden, maar voorderest is Zo Zero volledig vegan & dierproefvrij. Zodra deze producten uitverkocht zijn, zullen wij verdergaan als een volledig vegan winkel.

Lees hier onze blog over Veganuary en waarom een veganistische levensstijl zo belangrijk is.

Geen Schadelijke Ingrediënten

Veel producten bevatten ingrediënten die schadelijk zijn voor onszelf of voor het milieu.

Plastic bevat vaak stoffen zoals BPA en zware metalen. Deze ingrediënten kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid en hetzelfde geldt voor parabenen en ftalaten die in veel verzorgingsproducten zoals shampoo zit.

Daarnaast bevat veel cosmetica ingrediënten, zoals vaseline, die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld je haar of je lippen 'verslaafd' raken aan het product waardoor je steeds meer van het product moet gebruiken. Een goede sales techniek, maar niet zo vriendelijk.

Om deze reden vind je bij Zo Zero zoveel mogelijk producten met natuurlijke ingrediënten. Indien een product niet 100% natuurlijk is, vermelden wij dit op de productpagina. Een voorbeeld hiervan is parfum, natuurlijk parfum bevat vaak allergenen en is moeilijk in vaste vorm te maken, daarom wordt er in sommige producten gebruik gemaakt van een (niet schadelijk) synthetisch parfum.

Lokale Productie

Omdat ook transport impact heeft op het milieu, verkopen wij zoveel mogelijk producten die lokaal geproduceerd worden. Bekijk onze collecties 'made in NL' en 'made in Europe' voor alle producten die in Europa geproduceerd zijn. Op onze productpagina's staat voor elk product aangegeven waar het geproduceerd is.

We verkopen ook producten die buiten Europa geproduceerd worden. Sommige duurzame grondstoffen zoals bamboe komen met name voor in landen zoals China. In dat geval is het beter om producten ter plekke te produceren zodat alleen het eindproduct vervoerd hoeft te worden.

Daarnaast is het voor sommige producten, zoals RVS flessen en RVS lunchboxes, niet mogelijk om lokaal geprobeerde producten te vinden, omdat er in Europa simpelweg geen fabrieken zijn die deze producten maken.

Verantwoordelijke Productie

Wij besteden veel tijd aan de selectie van ons assortiment en stellen strenge eisen aan onze producten en onze leveranciers. Wij verkopen alleen producten van leveranciers die duurzaamheid in hun bedrijfsvoering en productieproces vooropstellen en dat ook van hun producenten en leveranciers vereisen.

Wij vinden het belangrijk dat grondstoffen op een duurzame manier met respect voor de natuur en de mens worden gewonnen en verwerkt. Wij kijken onder andere naar de arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen en of er geen sprake is van kinderarbeid in de keten. Bij de delving van mica (een grondstof die in veel cosmetica gebruikt wordt) wordt veelal gebruik gemaakt van kinderarbeid. Indien onze producten mica bevatten, vragen wij van onze leveranciers een bevestiging dat zij gebruik maken van synthetische mica of dat hun mica gegarandeerd kinderarbeidvrij is.

Daarnaast kiezen wij bijvoorbeeld alleen voor producten die gemaakt zijn van biologisch katoen. Dit omdat bij de productie van gewoon katoen schadelijke pesticiden en een enorme hoeveelheid water gebruikt wordt.

Plasticvrije Verpakkingen

Wij versturen onze pakketjes zoveel mogelijk in hergebruikte verpakkingen en met hergebruikt opvulmateriaal dat wij krijgen van familie, vrienden en andere ondernemers en bedrijven. Dozen en opvulmateriaal die wij zelf aanschaffen zijn volledig recyclebaar of composteerbaar. Daarnaast maken wij gebruik van biologisch afbreekbaar papieren verpakkingstape.

Ook vraagt Zo Zero aan al haar leveranciers om plasticvrij te leveren. Hoe minder verpakkingen wij ontvangen, hoe beter. Wanneer leveranciers niet voldoen aan deze wens, gaan wij met ze in gesprek en hopen wij samen tot een oplossing te komen. Wij geloven dat duurzame producten een duurzame verpakking verdienen. Lukt het niet om tot een goede oplossing te komen, dan gaan wij op zoek naar een alternatief.

Aan jullie, onze klanten, willen wij vragen om het verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk te hergebruiken, te recyclen of te composteren.

Duurzaam Bankieren

Zo Zero vindt duurzaam bankieren belangrijk en daarom hebben wij gekozen voor een zakelijke rekening bij de Triodos bank. Veel andere banken investeren in fossiele brandstoffen, wapenhandel en andere zaken waar Zo Zero niet achter staat.

De Triodos bank is een ethische bank die zich inzet voor positieve maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen door te investeren in duurzame energie, duurzaam vastgoed, biologische landbouw en de zorg- en onderwijssector. Ook financiert de Triodos Bank kansen voor ondernemende mensen in ontwikkelingslanden door middel van microkredieten.

De betaalpassen van de Triodos Bank zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen en zijn biologisch afbreekbaar.

Verzending met Fietskoeriers

Als online winkel zijn wij verantwoordelijk voor de verzending van producten en de impact daarvan op het milieu. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Cycloon (voorheen Fietskoeriers.nl). Zij leveren een groene pakketdienst in Nederland, met fietskoeriers in meer dan 80 verschillende steden. Zij geloven dat de stad het domein van de fiets is, met fitte koeriers die racen om pakketjes op te halen en af te leveren. Het vervoer buiten de stad wordt verzorgd door groen gas auto's. Dit zorgt voor minder verkeersdruk in de stad, en ze beperken de CO2-uitstoot tot een minimum. Wij worden enorm blij elke keer als wij een koerier door de stad zien fietsen!

Paperless Office

Bij Zo Zero doen we zoveel mogelijk digitaal en gebruiken wij zo min mogelijk papier. Wij versturen onze orderbevestigingen en facturen digitaal en moedigen onze leveranciers aan hetzelfde te doen. Om deze reden sturen wij geen fysieke factuur en pakbon met onze pakketjes mee.

Je zult ook geen bedankbriefje in je Zo Zero pakketje vinden. Wij zijn ontzettend dankbaar voor alle bestellingen en jullie steun, maar wij willen niet dat onze dankbaarheid voor meer afval zorgt. Daarom schrijven of stempelen wij een bedankje in de doos!