Wil je graag overstappen naar een natuurlijke deodorant omdat het beter is voor je gezondheid of het milieu? Wat de reden ook is, steeds meer mensen proberen hun badkamer en de verzorgingsproducten die zij gebruiken te verduurzamen. Gelukkig zijn er ook steeds meer merken die duurzame verzorgingsproducten aanbieden. Voor mij was de switch naar een natuurlijke deodorant een van de eerste aanpassingen die ik maakte toen ik overstapte naar een zero-waste lifestyle. Mijn interesse voor natuurlijke producten en bewustwording van de ingrediënten die gebruikt worden in onze verzorgingsproducten groeide, en mijn verbazing dat wij dit allemaal dagelijks op ons lichaam smeren ook.
Maar wat is er nou eigenlijk zo slecht aan ‘gewone’ deodorant en wat is het beste alternatief? Vele soorten gewone deodorant bevatten overbodige ingrediënten zoals alcohol, parfum, sulfaten en parabenen die schadelijk kunnen zijn. Deze stoffen zorgen ervoor dat je niet gaat zweten, op zich fijn zou je denken, want dat is precies wat je wilt. In dit artikel leggen wij je uit waarom dit juist niet wenselijk is en hoe natuurlijke deodorants werken om jouw keuze hopelijk makkelijker te maken.
Aluminium in deodorant - wil ik liever niet!
Eén van de belangrijkste ingrediënten in normale deodorant is vaak aluminium, een anti-transpirant die je poriën verstopt en daarmee het zweten tegenhoudt. We komen dagelijks in contact met aluminium, het zit namelijk ook in andere cosmetica producten, in verpakkingsmaterialen, schoonmaakmiddelen en in ons kraanwater. Er gaan veel verhalen rond dat aluminium en parabenen in deodorant de kans op borstkanker vergroot, echter is hier nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor. Bij normaal gebruik zou een kleine hoeveelheid aluminium geen risico moeten zijn voor onze gezondheid.
Omdat er nog veel onduidelijkheid is over de gezondheidsrisico’s is de aanwezigheid van aluminium in deodorant voor ons reden genoeg om over te stappen naar deodorant zonder aluminium. Bovendien kan aluminium huidirritatie en jeuk veroorzaken, en wordt het voornamelijk gebruikt om zweten tegen te gaan, een natuurlijk proces om onze lichaamstemperatuur te reguleren. Veel mensen zijn onder de veronderstelling dat we gaan stinken van zweet en willen daarom graag gebruik maken van een anti-transparant, maar het zijn de bacteriën die die het zweet afbreken in zuren die vieze geurtjes veroorzaken.
Zuiveringszout in deodorant - wij zijn fan!
Voordelen
Producenten van natuurlijke deodorant kiezen er vaak voor om zuiveringszout te gebruiken in plaats van aluminium. Zuiveringszout is een veelzijdig mineraal dat gebruikt wordt als natuurlijk schoonmaakmiddel of keukenproduct, maar het werkt ook ontzettend goed in deodorant. Wat zijn de voordelen van zuiveringszout precies?
Zuiveringszout heeft een antibacteriële werking en zorgt ervoor dat geurtjes geneutraliseerd worden. Wat er eigenlijk gebeurt is dat het zuiveringszout de huid zuurder maakt, wat helpt bij het bestrijden van bacteriën.
Jeuk of irritatie
Ben je overgestapt naar een natuurlijke deodorant en heb je last van jeuk of irritatie? Dan komt dit waarschijnlijk door het zuiveringszout in de deodorant. Reinig je oksels met appelciderazijn (verdunt met een beetje water) om de huid te kalmeren en kies (tijdelijk) voor een natuurlijke deodorant zonder zuiveringszout die geschikt is voor de gevoelige huid.
Maar is zuiveringszout niet juist het ingrediënt dat zo effectief tegen geurtjes werkt? Dat klopt, maar gelukkig zijn er ook goede alternatieven zoals diatomeeënaarde (een natuurlijke stof die gemaakt is van de fosielen van kiezelwieren) waar de pH-waarde iets dichter bij de natuurlijke pH-waarde van je lichaam ligt dan deodorant met zuiveringszout en dus geen irritaties veroorzaakt.
Verschillende soorten natuurlijke deodorant
Tegenwoordig zijn er ontzettend veel merken die natuurlijke deodorant produceren, maar hoe werken ze en welke is het meest geschikt voor jou? Om je op te weg te helpen vergelijken wij de verschillende soorten deodorant in ons assortiment. Ik heb ze persoonlijk allemaal getest.
Om te beginnen zijn alle deodorants:
- Veganistisch & dierproefvrij
- Palmolievrij
- Plasticvrij
- Gemaakt van natuurlijke ingrediënten
- Laten geen vlekken achter op je kleding
The Lekker Company
De natuurlijke en veganistische deodorant van The Lekker Company gaat vieze geurtjes tegen, maar verstopt de poriën niet. The Lekker Company maakt alleen producten met natuurlijke en biologische ingrediënten, omdat zij geloven dat jouw huid geen baat heeft bij parabenen, alcohol, parfum, aluminium en dierlijke stoffen. Ze zijn transparant over alle ingrediënten die zij gebruiken en vertalen ze naar een begrijpelijke taal zodat je precies weet wat je op je huid smeert.
De smeerbare deodorant zit verpakt in een kartonnen potje. Je smeert een klein beetje deodorant met je vinger onder je oksels en je ruikt de hele dag lekker. Sommige mensen vinden het misschien een gek idee om aan hun oksels te zitten, maar in principe zijn ze voor het aanbrengen van de deodorant schoon en bovendien is het goed om in contact te blijven met je lichaam.
Voor de gevoelige huid
The Lekker Company heeft ook deodorant voor mensen met een gevoelige huid. Deze deodorant wordt gemaakt met diatomeeënaarde, in plaats van zuiveringszout. Dit ingrediënt bevat veel mineralen zoals calcium en ijzer en heeft daardoor een kalmerend effect op de huid. De combinatie van diatomeeënaarde en zinkzout helpt om geur te neutraliseren en vocht te absorberen.
Mijn ervaring met deze deodorant
The Lekker Company deodorant is mijn persoonlijke favoriet, omdat deze voor mij simpel gezegd het beste werkt. Ik hoef me met deze deodorant geen zorgen te maken dat ik ga stinken, zelfs niet tijdens het sporten of op een hete zomerse dag. Ik gebruik de deodorant met zuiveringszout en wissel graag de verschillende geurtjes af.
HelemaalShea
De deodorant blokjes van HelemaalShea bevatten geen zuiveringszout en zijn daardoor zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Net als de andere natuurlijke deodorants onderdrukt deze deodorant het zweten niet, maar gaat vieze geurtjes tegen.
De natuurlijke deodorant blokjes zijn gemaakt van biologische cacao boter, biologische kokosolie, zinc oxide, absorberende bentoniet klei en matcha groene thee poeder, wat vol antioxidanten zit.
Je gebruikt de deodorant door het blokje net als een gewone deodorant stick onder je oksel te smeren. De deodorant zit verpakt in een kartonnen doosje en heeft verder geen hoesje.
Mijn ervaring met deze deodorant
Deze deodorant is heerlijk zacht voor de huid. Hij smeert makkelijk en doet zijn werk goed. De reden dat ik deze zelf niet gebruik is omdat mijn voorkeur uitgaat naar een deodorant met zuiveringszout, maar ik raad deze zeker aan voor iedereen met een gevoelige huid!
Zero Waste Path
De crèmige deodorant van Zero Waste Path is gemaakt van veganistische en natuurlijke ingrediënten. Wij zijn het helemaal eens met Zero Waste Path dat je geen afval hoeft te creëeren of anti-transparanten hoeft te gebruiken om vieze geurtjes tegen te gaan. De antibacteriële eigenschappen van deze natuurlijke deodorant zijn net zo effectief.
Zero Waste Path’s deodorant bevat zuiveringszout en is daarom minder geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Net als de deodorant van The Lekker Company is dit een smeerbare deodorant die je met je vingers onder je oksels smeert. Het zit verpakt in een herbruikbaar en recyclebaar blikje.
Mijn ervaring met deze deodorant
Deze deodorant is verkrijgbaar in twee verschillende geurtjes en ruiken allebei heerlijk. Ik vind smeerbare deodorant prettig om te gebruiken en hij werkt goed tegen vieze geurtjes. Zeker het proberen waard dus!
Biork
Biork is een natuurlijke en plasticvrije deodorant stick gemaakt van kaliumaluin, de meest voorkomende vorm van aluin. Kaliumaluin is een natuurlijk mineraal zout dat effectief werkt tegen vieze geurtjes en dus zeer geschikt is als deodorant. Een groot voordeel is dat de Biork deodorant bij gemiddeld gebruik tot wel een jaar meegaat, zo niet langer.
Een Biork stick werkt in principe net als een gewone roller stick die onder je oksels wrijft. Je moet alleen de punt van de Biork stick van te voren eventjes nat maken. Na het aanbrengen drogen de mineralen zouten snel en vormen een beschermlaag op je huid die de groei van de geur veroorzakende bacteriën remt.
Kaliumaluin bevat ook aluminium. Nu denk je vast, je zei toch net dat aluminium zo slecht is? Dat klopt, maar de aluinsteen van Biork bevat een ander type aluminium, kaliumaluin genaamd. De moleculen van het natuurlijke mineraal zijn te groot om opgenomen te worden door de huid. Anti-transparanten gebruiken andere soorten aluminium, zoals aluminiumchloride of aluminiumchloorhydraat, die ervoor zorgen dat je stopt met zweten en door je lichaam opgenomen kunnen worden. Als je toch liever kiest voor een deodorant die helemaal geen aluminium bevat kun je beter kiezen voor een andere!
Deze crystal stick zit verpakt in een kurken hoesje, een no waste materiaal dat wordt verkregen uit de schors van de kurkeiken. Kurk is een hernieuwbare grondstof en het mooie is dat kurkbomen tot wel 30 procent meer CO2 opslaan dan andere bomen!
Mijn ervaring met deze deodorant
Ik gebruik de Biork stick het liefst tijdens de winter, omdat hij voor mijn gevoel net iets minder krachtig is dan die van The Lekker Company. Wel is mijn ervaring dat hoe langer ik de stick gebruik, hoe effectiever hij werkt. Als ik op vakantie ga neem ik de stick ook altijd mee, want voor wie het nog niet wist, aluin werkt ook goed tegen jeukende muggenbulten!
DIY deodorant
Als je in een creatieve en avontuurlijke bui bent kun je er ook voor kiezen om je eigen deodorant te maken. Zelf heb ik dat nog niet geprobeerd, maar er staan heel veel simpele recepten online die je uit kan proberen!
Kies een deodorant die ook echt werkt…
Al dit gepraat over deodorant is interessant, leuk en aardig, maar verzorgingsproducten moeten gewoon goed werken! Als actief persoon wil ik op mijn deodorant kunnen vertrouwen. Ik wil absoluut niet stinken, en ik ben vast niet de enige! Voordat ik natuurlijke deodorant gebruikte was ik al heel kritisch over welke deodorant ik wilde gebruiken. Naar mijn mening werkten veel deodorants niet goed, waardoor het extra spannend was om mijn vertrouwde deodorant merk aan te kant te schuiven. Maar zelfs ik heb een natuurlijke deodorant gevonden die perfect bij mij past!
Mijn advies is om de zoektocht aan te gaan en verschillende natuurlijke deodorants uit te proberen totdat je er eentje gevonden hebt waar je helemaal tevreden mee bent. Er is keuze genoeg! Let daarbij goed op de ingrediënten die erin zitten, wel of geen zuiveringszout bijvoorbeeld. Vind je dat juist wel of niet prettig? In de ene deodorant zit meer zuiveringszout dan in de andere, waardoor het effectief kan werken bij de ene deodorant en huidirritatie kan veroorzaken bij de andere. Lekker experimenteren dus en ik hoop dat deze blog je keuze een stukje makkelijker zal maken! Smell ya later, oh nee, juist niet ;).
Laat een reactie achter