Plastic Free July - Ga jij de uitdaging aan?

Een maand zonder plastic proberen te leven heeft voor ons alles op zijn kop gezet. ‘Hoe poets ik mijn tanden?’, ‘waar koop ik mijn eten?’, ‘hoe maak ik dan schoon?’, waren een aantal problemen waar wij tegenaan liepen. Dit is waar onze zoektocht naar eco-vriendelijke producten begon en dit is hoe Zo Zero tot stand is gekomen, een sociale onderneming geboren uit de ambitie om het gebruik van plastic wegwerpartikelen te verminderen en anderen daarbij te helpen.

Nu is het Plastic Free July (PFJ), onze favoriete maand van het jaar!  PFJ is een wereldwijde beweging die mensen helpt deel uit te maken van de oplossing voor plasticvervuiling. Een mooie kans om jezelf, samen met een heleboel anderen, uit te dagen geen wegwerpplastic meer te gebruiken. Doe jij mee aan PFJ door een maand lang niet te kiezen voor single-use plastics?

Waarom meedoen aan Plastic Free July?

Omdat er overtollig veel plastic geproduceerd wordt, waarvan het grootste deel, na soms maar enkele minuten gebruikt te zijn, als afval eindigt. Plastic afval is slecht te recyclen en het merendeel ligt op overvolle afvalstortplaatsen of in het milieu. Het duurt honderden jaren voordat plastic is afgebroken en het verdwijnt nooit helemaal. Zeedieren, van plankton tot walvissen, eten plastic, ons afval. Als we zo doorgaan zal de zee binnen de kortste keren meer plastic bevatten dan vis.

PFJ is een leuke manier om kennis te maken met duurzame alternatieven voor wegwerpplastic. Heb jij zin om deze uitdaging aan te gaan? Schrijf je dan in voor de PFJ challenge en ontvang handige tips & tricks. Hieronder alvast een paar tips van ons om je op weg te helpen!

Makkelijke Plastic Free July swaps

Er is zoveel wegwerpplastic in ons leven aanwezig dat je bijna niet weet waar je moet beginnen als je wilt minderen! Daarom adviseren wij te beginnen met een aantal makkelijke stappen om afval te voorkomen.

  1. Kies ervoor om geen wegwerp (koffie)bekers te gebruiken.

Je vraagt je misschien af wat er mis is met een papieren koffiebekertje, maar helaas zijn de bekertjes niet alleen gemaakt van papier. Er zit een laagje plastic aan de binnenkant om ervoor te zorgen dat ze waterdicht zijn.

Het is ontzettend makkelijk om koffie to-go bekertjes te vermijden door je eigen herbruikbare beker mee te nemen. Bewaar de beker in je tas, op je bureau, of op een andere plek waar je hem niet kunt vergeten. Ben je hem toch een keertje vergeten? Verwen jezelf dan met een rustmomentje in een gezellig koffietentje. Koffie smaakt sowieso veel beter uit een echte beker!

  1. Kies ervoor om geen plastic tasjes te gebruiken.

Het probleem met plastic tassen is dat beesten ze opeten of erin verstrikt raken. Als plastic tassen in de natuur terecht komen, breken ze af tot kleine microplastic deeltjes die nooit vergaan en overal terug te vinden zijn: in het water, de grond en in de lucht.

Herbruikbare boodschappentassen zijn een geweldig alternatief voor plastic wegwerptasjes die je vaak maar 10 minuten gebruikt om je boodschappen thuis te brengen. Bewaar de tasjes in je rugzak, bij de voordeur of in de achterbak van je auto zodat je ze niet vergeet. Neem je herbruikbare tassen niet alleen mee naar de supermarkt, maar ook als je gaat winkelen.

  1. Kies ervoor om geen koraalonvriendelijke zonnebrandcrème uit een plastic fles te gebruiken.

Over de hele wereld worden koraalriffen bedreigd door vervuiling, terwijl ze van cruciaal belang zijn voor de biodiversiteit en voor de bescherming van kustlijnen.

Er zijn gelukkig steeds meer goede minerale zonnebrandcrèmes zonder schadelijke ingrediënten en in een duurzame verpakking te vinden die net zo goed zijn als conventionele zonnebrandcrèmes.

  1. Kies ervoor om geen verzorgingsproducten te gebruiken die microplastics bevatten.

Microplastics zijn zo klein dat je ze niet uit het milieu kan vissen. Dieren, maar ook mensen krijgen deze schadelijke nanoplastics binnen. Deze kleine plastic deeltjes zitten in veel verzorgingsproducten verwerkt, zoals scrubs, tandpasta en (gezichts)crèmes.

Een simpele manier om te kijken of jouw verzorgingsproducten microplastics bevatten is door te kijken op de website van ‘Beat the Microbead’, of download hun app. Tegenwoordig zijn er veel plasticvrije en natuurlijke verzorgingsproducten die beter zijn voor jouw gezondheid en het milieu.

Laat je inspireren

Dit zijn maar enkele voorbeelden van hoe je wegwerpplastic kunt vermijden. Kijk voor meer tips op de website van PFJ, volg de Plastic Soup Foundation voor inspiratie of neem een kijkje op onze website voor meer tips. Zorg ervoor dat je begint met de producten die voor jou het makkelijkst zijn om te vervangen. Als je het moeilijk of spannend vindt om nieuwe producten te gebruiken, of je bent erg gehecht aan je oude producten, ben je eerder geneigd te stoppen. Probeer daarom stapsgewijs herbruikbare, duurzame alternatieven te zoeken die bij jou passen en die nieuwe gewoonten kunnen worden. Samen kunnen we het verschil maken en kunnen we een deel van de oplossing zijn!

Laat een reactie achter