Alles wat je moet weten over duurzame zonnebrandcrème

De zon begint steeds vaker te schijnen en dus is het tijd om te beginnen met smeren. Te veel blootstelling van de huid aan de zon verhoogt de kans op huidkanker en zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert. Het is dus belangrijk je elke dag in te smeren, zelfs op bewolkte dagen! Bang dat je niet bruin wordt als je veel smeert? Dat hoeft gelukkig niet, zonnebrandcrème zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is, maar niet dat je minder bruin wordt. Je krijgt dus wel een mooi kleurtje, maar verbrandt niet en dus word je juist mooier en langer bruin!

Maar waar smeer je je dan mee in? Is zonnebrandcrème wel zo goed voor je (en voor het milieu) als je denkt? In dit artikel kijken we naar de schadelijke ingrediënten in conventionele zonnebrandcrèmes en naar mogelijke duurzame alternatieven.

Hoe werkt zonnebrandcrème?

Zonlicht bevat uv-straling. Deze uv-straling dringt door in onze huid en richt daar schade aan. Een zonnebrandcrème moet er dus voor zorgen dat uv-straling niet in de huid kan komen. Daarom bevatten zonnebrandcrèmes uv-filters die uv-straling opnemen of weerkaatsen. Er zijn twee soorten filters. Chemische filters nemen de uv-straling op en zetten het om in warmte en minder schadelijke straling en minerale filters weerkaatsen het zonlicht en zorgen ervoor dat de straling niet bij de huid komt.

Waarom is conventionele zonnebrandcrème slecht?

Slecht voor jou…

Veel conventionele zonnebrandcrèmes bevatten chemicaliën en dat klinkt niet fijn. Recente studies tonen aan dat het lichaam deze chemicaliën opneemt in veel grotere hoeveelheden dan werd gedacht. Er zijn zelfs detecteerbare hoeveelheden gevonden in menselijke urine en moedermelk. Er bestaan zorgen dat deze chemicaliën de hormoonhuishouding kunnen beïnvloeding, maar op dit moment is het onduidelijk of de chemicaliën daadwerkelijk risico’s voor onze gezondheid opleveren. Toch is het geen prettig idee en als je geen risico’s wilt nemen, zijn dit de ingrediënten waarvoor moet oppassen:

  • Oxybenzone
  • Octinoxate
  • Octocrylene
  • Homosalate
  • Octisalate
  • Avobenzone
  • Nanodeeltjes

…en slecht voor het koraal

Mocht het feit dat oxybenzone en andere chemicaliën wellicht slecht zijn voor je gezondheid niet genoeg reden zijn om over te stappen dan is dit het wel: oxybenzone is schadelijk voor koraal. Als je met zonnebrandcrème op je lichaam gaat zwemmen, komen er chemicaliën in het water die opgenomen worden door het koraal. Oxybenzone (zelfs in zeer lage concentratie) verstoort de reproductie en groeicyclus van het koraal, wat leidt tot koraalverbleking (de aantasting van het immuunsysteem van het koraal waardoor er een wit ‘koraalskelet’ achterblijft).

Koraalriffen over de hele wereld worden bedreigd door vervuiling, waarvan de meest populaire bestemmingen zoals het Great Barrier Reef en de kust van Hawaï het meest kwetsbaar zijn. Deze indrukwekkende ecosystemen, met prachtige kleuren en vele diersoorten die van het koraal hun thuis maken, trekken bezoekers aan van over de hele wereld. Koraalriffen zijn van cruciaal belang voor de biodiversiteit en voor de bescherming van kustlijnen. Ook nemen koraalriffen koolstofdioxide op en zijn ze een belangrijk bestaansmiddel voor vissers en economieën die afhankelijk zijn van toerisme.

Uit onderzoek van onder andere de UNEP blijkt echter dat koraalriffen veerkrachtig zijn en dat ze zich kunnen herstellen als we het mariene milieu beschermen en de juiste omstandigheden creëren. Mensen zijn verantwoordelijk voor de beschadigingen aan de koraalriffen, maar kunnen ook de oplossing zijn. Eén van de stappen die we kunnen nemen om de prachtige koraalriffen te helpen herstellen, is het gebruiken van zonnebrandcrèmes die vriendelijk voor het koraal zijn.

Een alternatief: minerale zonnebrandcrèmes

Hoewel onderzoekers nog aan het uitzoeken zijn of zonnebrandcrème schadelijk is voor onze gezondheid, weten we absoluut zeker dat de zon dat wel is en dus hebben we een alternatief voor chemische zonnebrandcrèmes nodig. En dat is er gelukkig! De mineralen titaniumdioxide en zinkoxide beschermen je huid door uv-straling fysiek te blokkeren en te weerkaatsen. Minerale filters worden daarom ook wel fysische zonnefilters genoemd. Titanium en zink zijn natuurlijke mineralen die veilig zijn voor mens en milieu zolang het geen nano deeltjes betreft.

Titanium dioxide en zinkoxide zijn dus kleine deeltjes die op je huid zitten en de zon weerkaatsen. Dit kan ervoor zorgen dat er een witte gloed zichtbaar is op de huid. Om dit te voorkomen gebruikt men sinds de jaren 90 hele kleine deeltjes, soms wel 1000 keer kleiner dan een menselijke haar. Dit noemen we nanodeeltjes. Wanneer de deeltjes zo klein zijn, kunnen ze, net als de chemicaliën, opgenomen worden door huid. Ook voor deze minerale filters weet men nog niet wat dit voor onze gezondheid doet, maar ook voor deze natuurlijke ingrediënten blijkt uit steeds meer onderzoeken dat ze schadelijk zijn voor het koraal.

Dit betekent ook dat niet alle zonnebrandcrèmes zonder chemische filters, die worden aangeduid met ‘natuurlijk’, ‘mineraal filter’ of ‘koraal vriendelijk’ dat ook daadwerkelijk zijn. Het is aan ons om ons niet in de maling te laten nemen door misleidende labels en zelf goed naar de ingrediënten te kijken. Neem het lijstje dat we hierboven noemden mee naar de winkel en zorg dat deze ingrediënten niet in je zonnebrandcrème zitten. Eigenlijk komt het op het volgende neer: als het beschermende ingrediënt in de zonnecrème iets anders is dan non-nano titaniumdioxide of non-nano zinkoxide, zoek dan nog even verder!

De beste minerale zonnebrandcrème

Er zijn gelukkig steeds meer goede minerale zonnecrèmes zonder troep te vinden. De zoektocht naar een natuurlijke zonnebrandcrème die bij jou past is heel persoonlijk. Het is niet ongebruikelijk om verschillende crèmes te moeten uitproberen voordat je er een vindt die bij je past.

Wij zijn helemaal fan van het merk Odyskin. Wat ons betreft is dit de beste non-nano minerale zonnebrand die geen witte waas achterlaat. Odyskin zonnebrandcrème is verkrijgbaar in SPF 30 en SPF 50, bevat geen schadelijke ingrediënten, ruikt heerlijk en smeert makkelijk uit. Bovendien is de zonnebrandcrème COSMOS gecertificeerd, vegan, dierproefvrij, palmolievrij en verpakt in een recyclebare aluminium tube. Ook alle andere zonnebrandcrèmes op onze website zijn vrij van chemicaliën en nano deeltjes.

Pro-tip: leg de natuurlijke zonnebrandcrème niet in direct zonlicht. Dit kan ervoor zorgen dat hij vloeibaar wordt.

Laat een reactie achter