Tips voor een eco-vriendelijke voorjaarsschoonmaak

Voor de meeste mensen is schoonmaken niet hun favoriete bezigheid, maar toch houden velen van ons ieder jaar een grote voorjaarsschoonmaak. Zo’n grote beurt zorgt ervoor dat we weer heerlijk kunnen genieten van een schoon huis, maar helaas zijn veel conventionele schoonmaakproducten schadelijk voor het milieu. Met een aantal kleine aanpassingen kunnen we ervoor zorgen dat jouw schoonmaak routine eco-vriendelijk wordt!

Schoonmaakproducten zijn één van de laatste producten die ik heb vervangen met eco-vriendelijke alternatieven, toen ik de overstap maakte naar een zero-waste lifestyle, waren schoonmaakproducten een van de laatste dingen die ik vervangen had met eco-vriendelijke alternatieven. Om heel eerlijk te zijn, heb ik nog steeds een oud chemisch schoonmaakmiddel in de kast staan, die maar niet op komt omdat ik hem liever niet gebruik. Mijn principe is om eerst alles wat ik heb op te maken voordat ik de overstap maak naar duurzame alternatieven, maar met chemische producten vind ik dat een stuk moeilijker, omdat het gebruik ervan slecht is voor het milieu en onze gezondheid.

Gebruik geen giftige stoffen

Een van de makkelijkste manieren om je schoonmaakroutine duurzamer te maken is door te stoppen met het gebruik van giftige schoonmaakproducten. Tegenwoordig is er voor ieder schoonmaakklusje een apart schoonmaakmiddel te vinden, maar veel van deze producten bevatten chemische stoffen die slecht zijn voor je gezondheid en het milieu. Als je regelmatig schoonmaakt, kom je met schoonmaakazijn, water en een doekje al een heel eind. Bovendien is het dagelijks desinfecteren van je huis helemaal niet nodig, tenzij er iemand in huis een besmettelijke ziekte heeft. Schoonmaken doodt namelijk niet alleen schadelijk bacteriën, maar ook nuttige.

Eco-vriendelijke en effectieve schoonmaaktips

Schoonmaak tour

Gelukkig zijn er genoeg duurzame alternatieven om jouw huis effectief schoon te maken! Graag neem ik jullie mee op een schoonmaak tour door mijn huis en deel ik een aantal tips voor hoe je met een gerust hart eco-vriendelijk kunt schoonmaken.

De afwas

Iedereen kent ze wel, die gele afwassponsjes die in bijna ieder huishouden te vinden zijn. Deze synthetische sponsjes zijn gemaakt van plastic en het grootste nadeel is dat ze tijdens het afwassen kleine microplastics afgeven die door de gootsteen gespoeld worden en zo in het milieu terecht komen. Dit kun je gemakkelijk voorkomen door sponjes of afwasborstels te gebruiken die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Mijn persoonlijke favorieten zijn de loofah spons gemaakt van de loofah plant en de siliconen afwasborstel met een vervangbare kop gemaakt van FSC-gecertificeerd hout met borstelharen van plantaardig tampico vezel.

Daarnaast wordt traditioneel afwasmiddel verpakt in grote plastic flessen, wat makkelijk vervangen kan worden door heerlijke zeepblokken waar je borden net zo schoon van worden. Mijn persoonlijke favoriet is Marseille zeep, maar ook het schoonmaakzeepje van Werfzeep is heerlijk! Wil je toch liever vloeibaar afwasmiddel? Dat kan door heel simpel het zeepblokje te raspen en op te lossen in water.

De keuken

Net als de sponsjes zijn microvezeldoekjes in bijna ieder huishouden te vinden. De synthetische stoffen doekjes zijn gemaakt van plastic en geven bij iedere poetsbeurt microplastics af. Bovendien zijn deze sponsjes en doekjes niet biologisch afbreekbaar en zorgen ze voor een hoop extra afval. Gelukkig zijn er goede alternatieve beschikbaar, zoals de composteerbare doekjes van EcoLiving gemaakt van plantaardige cellulose en katoen waardoor je zorgeloos schoon kunt maken. Zelf gebruik ik de doekjes van ImseVimse, gemaakt van biologisch katoen. Beide soorten doekjes kan ik na gebruik makkelijk wassen en hergebruiken.

Veel huishoudelijke middelen zoals allesreiniger en keukenontvetter bevatten giftige en bijtende stoffen. Best gek dat we dit gebruiken om de ruimte schoon te maken waar we ons eten voorbereiden. Daarom gebruik ik het liefst eco-vriendelijke schoonmaakmiddelen zoals de keukenontvetter van OceanSavers of maak ik een sopje van de Marseille zeep. Daarnaast zijn schoonmaakazijn en zuiveringszout zijn onmisbaar in mijn keuken. Genoeg keuze dus! 

De badkamer

Bleek en chloor worden vaak gezien als effectieve schoonmaakmiddelen, maar eigenlijk maken ze helemaal niet schoon, ze ontsmetten en bleken alleen. Het wordt schoon genoeg als je schoonmaakt met een sopje. Je moet ook goed oppassen als je chloor in het toilet gebruikt, want als je het vermengt met urine komen er schadelijke gassen vrij. Het beste is om alleen de 3 p’s door de toilet te spoelen: poep, plas en papier. Aangezien chloor en andere chemicaliën niet altijd zo goed uitgefilterd kunnen worden is het beter dat er zo min mogelijk in het riool terecht komen. Voor het effectief schoonmaken en ontkalken van het toilet, kun je kiezen voor biologisch afbreekbare middelen zoals zuiveringszout en schoonmaakazijn of voor de toiletreiniger van Planet Detox.

Mijn badkamer maak ik altijd schoon met het natuurlijke badkamerzeepje van Planet Detox en het plasticvrije kokos sponsje van EcoCoconut. Deze sponsjes zijn geschikt voor het reinigen van harde oppervlaktes zodat je je douche lekker kunt schrobben en stiekem vind ik het ook erg leuk staan in mijn badkamer. Het zeepje ruikt heerlijk fris en maakt je badkamer grondig schoon.

De vloer

Net als de andere schoonmaakmiddelen bevatten veel vloer en tapijt onderhoudsmiddelen toxische stoffen. Verminder het gezondheidsrisico door gebruik te maken van veilige producten. Ik gebruik Savon de Marseille voor bijna alles - de afwas, het schoonmaken van oppervlakken, het maken van vloeibare handzeep, maar ook voor het dweilen van mijn houten vloeren. Ik maak heel simpel een sopje met deze milde zeep zodat ik met een gerust hart mijn mooie bamboe vloer kan boenen.

De was

Als er een ding is waar ik een hekel aan heb, is het wel die grote plastic wasmiddel verpakkingen, die zwaar zijn om van de supermarkt naar huis te tillen en vervolgens thuis veel ruimte in beslag nemen. De zware verpakkingen zorgen voor veel brandstofverbruik tijdens het transport. Daarnaast zit er in veel wasmiddelen bleekmiddel en hele kleine plastic onderdeeltjes, de zogeheten microbeads. Het probleem is dat producenten van afwasmiddelen, anders dan bij verzorgingsproducten, niet verplicht zijn om alle ingrediënten op de verpakking te vermelden. Dit maakt het een stuk moeilijker om een wasmiddel te kiezen die vrij is van (micro)plastic.

Ik heb de overstap gemaakt naar de Tru Earth eco-strips, kleine vooraf afgemeten stroken wasmiddel die je gewoon bij de was gooit. Je was wordt er heerlijk schoon en fris van en ze nemen veel minder ruimte in beslag. Voor iedere minimalist is dit een ‘dream come true’.

Schoonmaakmiddelen

Dat schoonmaakmiddelen giftig zijn is wel duidelijk, maar let vooral goed op bij schoonmaaksprays en luchtverfrissers. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Bergen in Noorwegen, is regelmatig gebruik van schoonmaakmiddelen in de vorm van een spray, zoals Glassex of keukenontvetters, net zo schadelijk voor je longen is als het roken van een pakje sigaretten per dag.

Zorg er dus voor dat je de sprays alleen gebruikt als er eco-vriendelijke schoonmaakmiddelen inzitten die niet schadelijk zijn voor je gezondheid of het milieu. Zelf gebruik ik Ocean Savers, geconcentreerde schoonmaakdruppels die je aan een fles water kunt toevoegen.

Luchtverfrissers zorgen voor een lekker geurtje in huis, maar de oplosmiddelen die hiervoor gebruikt worden vervuilen de lucht die je vervolgens inademt. Eigenlijk houden luchtverfrissers je ook een beetje voor de gek, want ze verbloemen vieze luchtjes, maar verwijderen ze niet. De makkelijkste manier om van vieze geurtjes af te komen is door je huis goed te ventileren. En wil je toch een lekker geurtje waar je van kunt genieten, kies dan voor natuurlijke producten zoals de geurstokjes of diffuser oils van The Very Good Candle Co.

Op naar een schone wereld!

Dit waren mijn tips die ik graag een keer met je wilde delen! Ben jij een ‘clean freak’ en heb je goede eco-vriendelijke schoonmaak tips? Deel ze met ons door een reactie achter te laten onder deze post! Samen maken wij ons huis en de wereld net een beetje schoner!

1 Reactie

Dzukou

10 mei 2022

Een geweldige blog over een duurzame toekomst en milieuvriendelijk leven. Met zoveel ideeën over een duurzame toekomst en beter leven, moedigt het ons aan om waarde om ons heen te vinden en het milieu te helpen groeien naar een betere plek. Wij bij Dzukou geloven en ondersteunen het idee van een plasticvrije samenleving met een klein initiatief met ons platform. U kunt bijdragen aan en deelnemen aan het gevoel van minimalisme door milieuvriendelijke producten in uw dagelijks leven toe te passen. Dzukou heeft een grote verscheidenheid aan producten die zijn gemaakt van materialen zoals hout. Bamboe, Zijde veroorzaken geen schade aan het milieu en voegen een enorme waarde toe aan uw dagelijks leven.

Laat een reactie achter