Wat is minimaliseren en hoe doe ik dat?
Reduce, reuse, recycle: de 3R-en van duurzaamheid. Vaak focussen we onszelf op het hergebruiken en recyclen van spullen, maar op nummer 1 staat eigenlijk ‘verminderen’. Het hebben van minder spullen zorgt uiteindelijk voor minder afval en daarom willen we je graag kennis laten maken met minimalisme en geven we je een aantal tips om te beginnen met ontspullen.
Overal om ons heen zien we reclames over hoe spullen ons leven beter maken. Maar is dat wel echt zo? Maakt het hebben van veel spullen ons oprecht gelukkiger? Volgens het minimalisme is het antwoord simpel: ‘nee’. Het hebben van veel spullen kan juist een last zijn dus zeg vaarwel tegen je spullen en start met minimaliseren.
Wat is minimalisme eigenlijk?
Volgens The Minimalists is minimalisme een middel om je te ontdoen van de overdaad van het leven en je te concentreren op wat echt belangrijk is - zodat je geluk, vervulling en vrijheid kunt vinden.
Dit betekent niet dat er iets mis is met het bezitten van spullen. Als iets belangrijk voor jou is, dan is dat juist goed. Minimalisme stelt je in staat bewustere keuzes te maken over welke spullen belangrijk en waardevol voor je zijn.
Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar hoe ik het zie is dat minimalisme betekent dat je alleen spullen bezit die je nodig hebt of waar je echt blij van wordt.
Je kunt minimalisme niet alleen toepassen op spullen, maar ook op andere aspecten uit je leven. Pas de minimalistische gedachte bijvoorbeeld toe op de afspraken in je agenda en op de mensen met wie je omgaat. Vraag jezelf af of je iets echt wilt doen en of je er energie van krijgt of dat het juist energie vreet. Doe alleen de dingen die op een positieve manier bijdragen aan jouw leven.
Voordelen van minimalisme
De voordelen van een minimalistische levensstijl zijn voor iedereen verschillend, maar het reduceren van je bezittingen tot een minimum zorgt er vaak voor dat je je vrijer voelt, je tijd en geld overhoudt en dat je dankbaarder bent voor de spullen die je wel hebt.
Eén van de belangrijkste voordelen van minimalistisch leven voor mijzelf is het hebben van meer rust in mijn hoofd. Ken je dat gevoel dat als je thuis gaat werken of studeren, je eerst je bureau of de kamer wilt opruimen? Een huis vol rommel zorgt bij veel mensen voor een onrustig gevoel. Minimalisme en een opgeruimd huis zorgen voor minder stress en voor rust in je hoofd.
Wat is voor jou het grootste voordeel van minimalisme? Hier volgen een aantal redenen die voor mij belangrijk zijn.
- Minder schoonmaken en opruimen; de meeste mensen hebben er een hekel aan en ik ook. Hoe minder spullen, hoe minder tijd je kwijt bent aan het opruimen ervan en hoe meer tijd je over hebt voor echt leuke dingen in je leven.
- Nooit meer iets kwijt; ben jij ook altijd alles kwijt? Minder spullen = minder kans om alles kwijt te raken.
- Minder ruimte nodig; voor iemand die in Amsterdam woont, klinkt dit als muziek in mijn oren. Ik heb geen zolder, geen berging, geen schuur en geen voorraadkast, maar die heb ik ook helemaal niet nodig. Minimalisme zorgt ervoor dat je kleiner kunt wonen en dat je je geld kunt uitgeven aan andere dingen.
- Je houdt meer geld over; je geeft niet alleen minder geld uit aan je woning, maar je geeft minder uit in het algemeen. Dit geld kun je uitgeven aan ervaringen of aan het kopen van spullen van betere kwaliteit waar je echt gelukkig van wordt en die langer meegaan.
- Het geeft een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid; dit is misschien iets moeilijker uit te leggen, maar doordat ik niets meer ‘hoef’ te kopen, voel ik me vrijer dan ooit.
En ten slotte, niet geheel onbelangrijk in een zero-waste blog: minimalisme is beter voor het milieu. Volgens ‘de verborgen impact’ van Babette Porcelijn staan spullen met stipt op nummer 1 als het gaat om onze impact op het milieu. De spullen moeten gemaakt worden, er zijn grondstoffen voor nodig, ze moeten vervoerd worden en ze eindigen uiteindelijk vaak op de afvalberg. Minder spullen = een kleinere ecologische voetafdruk.
Tips om te starten met minimaliseren voor beginners
Het klinkt leuk: eenvoudiger leven, maar hoe doe je dat? Ontspullen is makkelijker dan je denkt. Hierbij een aantal tips om te beginnen met minimaliseren in huis:
- Ga door al je spullen heel en vraag jezelf af of je nog blij wordt van de spullen. Of zoals de japanse opruimgoeroe Marie Kondo zich altijd afvraagt: ‘Does it spark joy’? Zo niet dan is het misschien tijd om afscheid te nemen.
- Vind je het lastig te bepalen of iets je blij maakt dan is het ook goed om je af te vragen of je iets opnieuw zou kopen. Als dat niet het geval is, dan is de kans groot dat je er niet echt blij van wordt.
- Ga niet in één keer door al je spullen heen, maar deel je huis in categorieën in. Boeken, kleding, keukenspullen, je ziet dan meteen hoeveel je van iets hebt. Heb je echt tien sportoutfits of dertig mokken nodig?
- Begin met spullen die kapot zijn of kleding die je niet meer past. Wil je iets dat kapot is laten maken? Doe dat dan ook echt, ligt het al jaren kapot in de kast dan is het misschien tijd om afscheid te nemen.
- Heb jij ook een hele doos vol met opladers en kabels en weet je niet eens meer waar die voor zijn? Als je iets nieuws koopt, label het dan zodat je altijd weet waar het voor is. Heb je je oude camera niet meer? Dan heb je de oplader ook niet meer nodig! Hetzelfde geldt voor reserve knopen van kleding en schroefjes en sleuteltjes die je bij meubels krijgt.
- Ga ook eens door je laptop heen, ook daar heb je ondertussen waarschijnlijk een heleboel ‘spullen’ verzameld. Foto’s, programma’s, accounts, e-mails, ook het opruimen van je laptop geeft een heerlijk gevoel.
- Een hele makkelijke: plak een NEE/NEE sticker op je brievenbus. Dit zorgt direct voor minder afval, maar het zorgt er ook voor dat je niet verleid wordt door verleidelijke aanbiedingen.
- De makkelijkste manier om minder spullen te hebben is minder nieuwe spullen kopen. Als je iets wilt kopen, denk er dan nog even een paar dagen over na. Dit voorkomt impulsaankopen, omdat je na een paar dagen meestal al niet meer zo enthousiast bent.
Minimaliseren voor gevorderden
Wegdoen van spullen met emotionele waarde
Ik vind het zelf het moeilijkste om spullen van vroeger weg te doen. Cd’s, dvd’s en boeken waar je fijne herinneringen aan hebt en om die reden wilt bewaren, ook al weet je dat je ze nooit meer gaat gebruiken (want heb je überhaupt nog een cd-speler!?). Maar hoe vaak kijk je echt naar deze spullen? Waarschijnlijk zitten ze ergens in een doos in de kast of op zolder. Het wegdoen van aandenkens betekent niet dat je afscheid neemt van de herinneringen zelf. De herinneringen zitten niet in de spullen, maar blijven altijd aanwezig in je gedachten.
Cadeaus
Nog zo’n lastig punt is het wegdoen van spullen die je van iemand cadeau hebt gekregen. Het voelt lullig om iets weg te gooien waar iemand zijn best voor heeft gedaan, maar als jij er niet blij van wordt, is dit geen reden om het te houden. En ben je binnenkort jarig? Vraag dan iets aan je vrienden en familie wat je echt wilt hebben of vraag een ervaring. Zo voorkom je dat je cadeaus krijgt die je eigenlijk helemaal niet wilt hebben.
Leer ‘nee’ zeggen
Het stellen van grenzen is niet makkelijk, vooral als je iets (gratis) aangeboden krijgt. Probeer vaker nee te zeggen, jij mag bepalen wat er wel en niet je huis binnenkomt en netjes voor iets bedanken, betekent niet dat je ondankbaar bent. Leg eventueel uit aan mensen dat je minimalistischer wilt leven en dat je het lief vind dat ze aan je denken, maar dat je helemaal bent voorzien. Dan begrijpen ze waar je vandaan komt.
Huur of leen spullen
Huur of leen spullen en kleding. Vaak is er wel iemand in je omgeving waarvan je iets kunt lenen. Vooral als het spullen betreft die je maar één of twee keer gebruikt. Het scheelt een heleboel geld en ruimte als je niet alles zelf koopt. Hetzelfde geldt voor kleding, hoe vaak draag je bepaalde (feest)outfits nu echt? Ik heb vorig jaar een jurk gehuurd voor een bruiloft en heb nog nooit zoveel complimenten over mijn outfit gekregen. Het is zeker het proberen waard! Een makkelijk begin als het gaat om het lenen van spullen is de bibliotheek: vaak lees je een boek maar één keer en wil je hem nog eens lezen dan kun je hem zo vaak lenen als je wilt.
Nog één ding…
Minimalisme is bedoeld om je leven leuker en makkelijker te maken. Zie minimalisme dus niet als een restrictie, maar als een uitdaging. Een mogelijkheid om jezelf te leren kennen en erachter te komen wat jij belangrijk vindt in het leven. Minimalisme is een levensstijl en veranderingen kosten tijd. Geniet van het proces en de obstakels die je onderweg tegenkomt!
1 reactie
Ben al heel erg gaan minimaliseren. En gheb ook al heel wat spullen kleding weggedaan tweede leven gegeven . Het geeft zoveel rust.
Een rustig huis geeft zoveel rust. Oude spullen van vroeger zijn echt gewoon weg het is goed zo en ik mis het niet
Kleding precies wat ik nodig heb
Gr
Marlene
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.