Help! Mijn shampoo bar werkt niet

Twijfel je over het overstappen naar een shampoo zonder verpakking en zie je door de bomen het bos niet meer? Er is veel onduidelijkheid over het verschil tussen haarzeep en shampoo bars en frustratie over de werking. Dat is jammer en absoluut niet nodig, want zodra je er eentje gevonden hebt die bij je past, zul je merken hoe heerlijk en verzorgend natuurlijke shampoo bars zijn. Hoog tijd voor wat uitleg dus!

Waarom overstappen naar shampoo bars?

Shampoo bars zitten niet zoals vloeibare shampoo verpakt in een plastic fles, dat scheelt een hoop plastic afval per persoon per jaar. Het voordeel van shampoo bars is dat ze vaak verpakt zitten in een papieren wikkeltje, kartonnen doosje of herbruikbaar reisblikje waar je jouw shampoo bar in kunt bewaren.

Daarnaast worden shampoo bars meestal gemaakt van milde en verzorgende ingrediënten en zijn ze vrij van schadelijke stoffen die wel in ‘gewone’ shampoos zitten. Denk bijvoorbeeld aan SLS/SLES, sulfaten, parabenen, ftalaten, siliconen, minerale oliën, polyethylene glycol (PEG), phenoxyethanol, formaldehyde, synthetisch parfum en alcohol. Allemaal foute ingrediënten die je liever niet in je shampoo wilt.

Sodium Lauryl/Laureth Sulphate (SLS/SLES)

SLS/SLES is een goedkope grondstof die zorgt voor veel schuim en een grondige reiniging. Dat klinkt misschien lekker, maar dit ingrediënt wordt ook gebruikt in schoonmaakmiddelen voor in huis. Effectief dus, maar niet zo verzorgend voor je haar en hoofdhuid.

Parabenen

Nog een ingrediënt dat veel voorkomt in conventionele shampoos is parabenen, die vaak toegevoegd wordt als conserveringsmiddel. Sommige parabenen worden ervan verdacht hormoonverstorend (EDC) te zijn en kunnen voor huidirritaties zorgen. Echter is er nog weinig onderzoek gedaan naar langdurig gebruik van paraben en daardoor is het onduidelijk of parabenen schadelijk zijn.

Siliconen

Siliconen zorgen voor glans en maken je haar kunstmatig gladder, maar het is geen natuurlijk ingrediënt en is schadelijk voor het milieu. Door shampoo bars zonder silicone te gebruiken kan je haar net zo schoon, zacht en glanzend voelen!

Palmolie

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gebruik van palmolie, een goedkoop en effectief ingrediënt dat structuur geeft aan veel producten. Helaas worden er voor de productie van palmolie op grote schaal tropische bossen gekapt voor het aanleggen van plantages, wat rampzalig is voor de mensen en bedreigde diersoorten die daar leven. En de ontbossing draagt ook nog eens bij aan klimaatverandering.

Dierlijke ingrediënten

Tenslotte, maar zeker niet het minste belangrijk, bevatten veel shampoos dierlijke ingrediënten. De meeste shampoo bars daarentegen zijn veganistisch en dierproefvrij.

Laten we het nog eventjes hebben over de productie van de bars. De meeste natuurlijke shampoo bars worden lokaal geproduceerd, de shampoo bars in ons assortiment komen uit Nederland of het Verenigd Koninkrijk. Deze shampoo bars leggen dus een kleinere afstand af dan vloeibare shampoo’s die vaak vanuit de andere kant van de wereld verscheept worden. Daarnaast zijn shampoo bars lichter, omdat er niet onnodig water wordt vervoerd, wat zorgt voor minder uitstoot.

En ook al is een shampoo bar kleiner, hij gaat wel langer mee. Het exacte aantal wasbeurten is moeilijk in te schatten, omdat dit afhangt van hoe lang en vol je haar is en de hoeveelheid shampoo die je gebruikt. Zorg ervoor dat de bar tussen de wasbeurten in goed opdroogt, dat zorgt ervoor dat die langer meegaat. Dit kun je doen door de natte bar op een zeephoudertje te leggen met gaatjes aan de onderkant zodat het water weg kan lopen.

Tenslotte heb je geen gedoe meer met grote zware plastic flessen als je op vakantie gaat. Voordelen genoeg, dus overstappen maar! Nu de grote vraag welke dan bij jou past.

Het verschil tussen haarzeep en shampoo bars

De termen haarzeep en shampoo bar worden regelmatig door elkaar gebruikt, wat het een stuk ingewikkelder maakt om het verschil tussen de twee goed te begrijpen. Wij gaan ons best doen om dit zo duidelijk mogelijk uit te leggen!

Het grootste verschil tussen haarzeep en shampoo bars is de pH-waarde. Simpel gezegd is haarzeep letterlijk een stuk zeep om je haar mee te wassen. Zeep zit aan de bovenkant van de pH-schaal (rond 9-10 pH). Onze huid daarentegen, is licht zuur (4,75-5,5 pH). Dit kan ervoor zorgen dat je huid/haar wat stroever en verward aanvoelt na het wassen met haarzeep. Het kan helpen om je haar na te spoelen met appelciderazijn om de pH van je hoofdhuid weer in balans te brengen en bovendien werkt appelciderazijn goed als natuurlijke conditioner.

Bij het gebruik van haarzeep heb je vaak te maken met een transitieperiode van een aantal weken voordat je haar gewend is. Je hoofdhuid heeft even de tijd nodig om minder talg aan te gaan maken, waardoor je haar in het begin vettig aan kan voelen. Ook kan haarzeep ervoor zorgen dat essentiële natuurlijke oliën uit je haar verdwijnen, waardoor je haar doffer gaat aanvoelen. Het voordeel van haarzeep is, met name voor mensen met dun of weinig haar, dat als je al wat langer met haarzeep wast, je zult merken dat je haar meer volume krijgt.

Veel natuurlijke shampoo bars zijn eigenlijk zeep bars, dit wordt niet altijd op de verpakking weergegeven. Maar als je bar één van de volgende ingrediënten bevalt, dan weet je dat je met haarzeep te maken hebt: natriumcacaoaat (sodium cocoate), natriumolivaat (sodium olivate), natrium castoraat (sodium castorate) en natriumhydroxide (sodium hydroxide).

Zeepvrije shampoo bars hebben een pH-waarde die ideaal is voor gehydrateerd en gezond haar. Dit zorgt ervoor dat er bij de overstap naar zeepvrije shampoo bars geen sprake is van een transitieperiode. Shampoo bars zijn dus beter voor je haar en een stuk toegankelijker, maar let wel goed op de ingrediënten, want niet alle shampoo bars zijn vrij van palmolie en sulfaten.

Hoe vind ik een shampoo bar die mij past?

Heb je een gevoelige huid? Of ben je vatbaar voor een droge, schilferige en jeukende hoofdhuid? Zeep zal deze problemen waarschijnlijk verergeren. De zachte, reinigende ingrediënten in shampoo bars kalmeren je symptomen. Voorkeuren en ervaringen zijn heel persoonlijk, maar om deze redenen verkiezen wij shampoo bars boven haarzeep. Alle shampoo bars op onze website zijn zeepvrij en bevatten geen van de schadelijke ingrediënten die hierboven besproken zijn.

Wij raden iedereen aan verschillende shampoo bars uit te proberen totdat je er eentje hebt gevonden die bij je past. Als ze je niet bevallen, kun je ze gewoon voor je lichaam gebruiken. Het heeft bij ons ook even geduurd om de perfecte shampoo bar te vinden, maar ondertussen kunnen we niet meer zonder.

Wij hopen dat wij meer duidelijkheid hebben kunnen scheppen over de werking van haarzeep en shampoo bars en dat jullie een heerlijke bar zullen vinden die bij je past!

1 Reactie

Christel

Christel

10 juli 2022

Ik heb al verschillende shampoo bars geprobeerd.
Ik heb krullend haar wat ik ook verf.
Echter sinds ik deze bars gebruik heb ik constant jeuk op mijn achterhoofd.
Erg vervelend.
Heb jij hier een oplossing voor ?

Laat een reactie achter